Göz Kararması Nedir?
Kişinin aniden ayağa kalkması üzerine yaşanan göz kararmasına "ortostatik" adı verilmektedir. Yoğun tempoda ve masa başında çalışan kişilerde daha çok meydana gelen bu durum, uzun süre oturduktan sonra aniden ayağa kalkılması yüzünden yaşanmaktadır.
Aniden ayağa kalkmalarda beyine yeterince kan gitmez ve hafif bayılma hissi, çarpıntı, göz kararması, baş dönmesi ile birlikte rengin solması gibi durumlar gözlenmektedir. Bu durum kansızlık, kalp ve beyin hastalıklarının belirtisi olabilir. Eğer sürekli olarak bu durum yaşanıyor ise bir uzmana başvurmak gerekir.
Göz Kararması Nedenleri
Göz kararmasına neden olan başlıca durumlar tansiyonun aniden düşmesi ya da yükselmesi, kansızlık, şekerin yükselmesi veya düşmesi, bazı ilaçlar, Tiroit sorunları, boyun damarlarının daralması, açlık, vitamin ve mineral eksikliği, susuzluk, yorgunluk, yoğun çalışma temposu ve strestir.
Yukarıda saymış olduğumuz nedenler yüzünden göz kararması yaşanabilmektedir. Ancak göz kararması yaşıyorsanız ve bu nedenlerden herhangi birisi sizde yoksa mutlaka uzman bir doktora görünün. Doktorunuz gerekli tetkikleri yaptıktan sonra göz kararmasının altında yatan nedeni ortaya çıkaracaktır.
Göz Kararması Nasıl Geçer?
Göz kararmasını nasıl geçer sorusunun birçok hastalıkta olduğun gibi tek bir cevabı bulunmamaktadır. Göz kararmasını geçirilmesinde en önemli etkenlerin başında yaşam tarzının değiştirilmesi gelmektedir. Gün içerisinde yapılan bazı alışkanlar değiştirildiği takdirde bu hastalığa çare bulabilirisiniz.
Göz karmamasını önlemek için susuz kalmamalı, alkol tüketmemeli, aç kalmamalı, yavaş hareket etmeli, uzun süre ayakta duracaksanız varis çorabı kullanmalı, izometrik egzersizler yapmalı, tuzdan faydalanmalı ve doktorlara başvurarak göz kararmasına engel olan ilaçları kullanmalısınız. Bu yöntemler sayesinde göz kararmasını engelleyebilirsiniz.
Göz Kararmasına Ne İyi Gelir?
Yukarında belirtilen göz kararması nasıl geçer sorusunda olduğu gibi göz kararmasına ne iyi gelir sorusunda da aynı şeyler belirtilebilir. Kısaca belirmek gerekirse, yukarıda yer alan susuz kalmama, ayakta durmama gibi maddeler aynı zamanda göz kararmasına iyi gelen, göz kararmasını engelleyen etkenlerin başında gelmektedir.
Göz kararmasına iyi gelen bitkisel çözümler ise salatalık, meyve dilimli su, domates suyu, çörek otu ve havuçtur. Bu bitkisel çözümlerden faydalanarak gerçekleşen göz kararmasının ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz. Uzun süreli ve sürekli yaşanan göz kararmalarına karşı koruyucu bir etkisi de vardır.
Göz Kararmasıyla Gelen Baş Dönmesi, Mide Bulantısı ve Kulak Çınlaması Nedenleri
Eğer göz kararmasına mide bulantısı eşlik ediyorsa migren ve ülser gibi sorunlardan şüphelenir. Göz kararmalarında mide bulantısının dışında bir de baş ağrılarına sıklıkla rastlanılmaktadır. Göz kararması ve baş dönmesinin tehlikeli sayılabilmesi için sıklıkla rastlanılması gereklidir. Migren, tansiyon, vertigo, beyin ve kalp hastalıkları gibi durumlar baş ağrısı ile göz kararmasına neden olabilir.
Göz kararması tek bir gözde meydana geliyor ve gün içerinde devam ediyorsa boyundan geçen ve gözü besleyen damarlarda bir tıkanıklık söz konusu olabilir. Bu damarlardaki kan seviyesinin azalması durumunda göz ve beyin iletişimini sağlayan sinirlerde hasar göz kararmasına sebebiyet vermektedir. Eğer göz kararmanız gün içerisinde farklı zamanlarda tekrar ediyor ve 4-5 saat sürebiliyorsa bir an önce uzmana başvurmanız gerekir.