Türkiye Kurumu ’in bugün açıkladığı verilere göre; ülke genelinde en yüksek eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay bir önceki yıla göre 0,7 puan artarak yüzde 48,7'ye çıkarken, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay ise 0,1 puan artarak yüzde 6,1 oldu.
İstatistik TUİK Ödenen vergiler ve diğer hane halkına veya kişilere yapılan düzenli transferler düşüldükten sonra bulunan hanehalkı kullanılabilir gelirin hesaplanmasını ifade eden gini katsayısı ise 2023 yılında 0,420 olarak tahmin edildi. İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre; ülkemizde yıllık ortalama hanehalkı kullanılabilir geliri 181 bin 200 TL, yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri 90 bin 116 TL oldu, en yüksek yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri tek kişilik hanelerde oldu.
“YOKSULLUK ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU
(AĞRI, KARS, IĞDIR, ARDAHAN) BÖLGESİNDE GERÇEKLEŞTİ” Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2023 yılı için 25 bölgeyi kapsayan yoksulluk sonuçlar şöyle.. İBBS 2. Düzey bölgelerinin her biri için eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'sine göre hesaplanan yoksulluk sınırına göre, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler; %14,6 ile ( ) ve TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) %13,9 ile TR61 (Antalya, Isparta, ) oldu. TRA2 Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan Burdur Göreli yoksulluk oranı en düşük olan İBBS 2. Düzey bölgeleri ise %3,1 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis), %6,7 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) ve TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) oldu