Ağrı'da devlet desteğiyle il merkezi ve ilçelerde kurulan tekstil fabrikalarında, çoğunluğu kadın olmak üzere 1600 kişi istihdam ediliyor.
Ağrı Valiliği'nin 2018 yılında İl Özel İdaresi kaynaklarıyla temellerini attığı tekstil fabrikaları, kısa sürede üretime geçerek faaliyetlerini sürdürüyor. Bu fabrikalarda, Türkiye'nin önde gelen giyim markaları için çeşitli ürünler üretiliyor ve çalışanlar elde ettikleri gelirle aile bütçelerine katkı sağlıyor. Üretilen ürünler, Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.
"Kadın İstihdamını Önemsiyoruz"
Ağrı Valisi Mustafa Koç, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erhan Tenekeci ile birlikte il merkezindeki tekstil fabrikalarını ziyaret ederek çalışanlarla bir araya geldi. İşletme sahiplerinden bilgi alan Koç, fabrikaların kuruluş sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Vali Koç, 2018 yılında "Üreten Gençler" projesi kapsamında başlatılan çalışmanın, İl Özel İdaresi'nin desteğiyle genişletildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
"İlimiz genelinde toplam 157 bin metrekare kapalı alanda üretim yapılıyor. Bu fabrikalarda 1600 hemşehrimiz istihdam ediliyor, bunun yüzde 60'ını kadınlarımız oluşturuyor. Ağrı gibi iş imkanlarının sınırlı olduğu bir şehirde üretim kültürünü geliştirmek, çeşitliliği artırmak ve özellikle kadınlarımıza iş olanağı sunmak adına projeyi güçlü bir şekilde destekliyoruz."
Koç, tekstille ilgilenen yatırımcılara seslenerek boş durumda olan fabrikalarda üretime başlamaları halinde her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.
Yatırımcılara ve Ağrılılara Çağrı
Vali Koç, devletin ve valiliğin tüm imkanlarıyla üretim yapanların yanında olduğunu vurgulayarak şu çağrıda bulundu:
"Geçmişte yaşanan olumsuzluklara rağmen üretime devam eden firmalara teşekkür ediyorum. Türkiye'nin dört bir yanındaki Ağrılı hemşehrilerimiz başta olmak üzere, tüm yatırımcılarımızı ve girişimcilerimizi hem Ağrı'nın hem de kendi ekonomilerine katkıda bulunmak için buraya yatırım yapmaya davet ediyorum."
İŞKUR'un işbaşı eğitim programları ve çeşitli teşviklerle hem işletmeleri hem de üretim kültürünü desteklediklerini ifade eden Koç, tekstil sektörünün özellikle kadın istihdamına uygun bir alan olduğuna dikkat çekti.
"Burada üretilen ürünler dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. Bu durum bizim için büyük bir gurur kaynağıdır."
Çalışanlar Memnun
Fabrika çalışanlarından Serpil Tursun, iki yıldır tekstil sektöründe çalıştığını belirterek, "İşimizi öğrendik ve kazandığımızla aile ekonomimize katkı sağlıyoruz," dedi.
Bir diğer çalışan Mehmet Boğa ise çalıştığı fabrikada 400 kişinin istihdam edildiğini, bunun birçok aileye ekonomik anlamda olumlu yansıdığını ifade etti.